U uzgoju svih voćki, pa tako i goji bobica, rezidba je možda i ključna agrotehnološka mjera. Upravo zato posvetit ćemo joj nekoliko tekstova.

U ovome tekstu možete pročitati najosnovnije o rezidbi, kada i zašto ju radimo, a u sljedećim tekstovima će biti više riječi o uzgojnom obliku koji smo mi odabrali za svoju plantažu.

 

Kada orezivati goji bobice?

Rezidba goji bobica radi se tijekom zime. Radimo ju nakon što otpadne svo lišće, dok su biljke u mirovanju, prije početka nove vegetacije. U toplijim podnebljima rezidbu je idealno napraviti u siječnju, a u hladnijim podnebljima ona može završiti i početkom ožujka.

Također, treba voditi računa da se rezidbu radi dok je vrijeme suho. Na taj se način smanjuje mogućnost prenošenja gljivičnih oboljenja. Alat za rezidbu mora biti adekvatan i naoštren. Tako dobivamo uredniji rez te ožiljci na biljkama lakše i brže zarastaju.

        

 

Zašto je nužno orezati goji?

Budući da goji stvara plodove samo na granama koje izrastu tijekom aktualne sezone, prilikom rezidbe je poželjno u potpunosti ukloniti sve stare grane. Na svakom grmu se ostavlja do najviše četiri najjače stabljike koje izlaze iz zemlje. Na njima se može ostaviti i jednu do tri jače uspravne grane, pritom vodeći računa da grm ne bude prezagušen, da se grane ne isprepliću i slično.

Rezidbom se osigurava da biljka novi godišnji ciklus dočeka samo sa stabljikama i granama koje želimo ostaviti. Zahvahljujući tome, biljka ne troši nutrijente na dijelove koje želimo ukloniti.

         goji prije orezivanja

U prvih godinu do dvije nakon sadnje rezidba ne uzima previše vremena. No, upravo u prvim godinama je vrlo važno posvetiti pažnju tome da se ostave stabljike i grane koje će nam kasnije služiti za formiranje uzgojnog oblika. One moraju biti što deblje i što uspravnije, a ukoliko ostavljamo više stabljiki na istom grmu, mora se voditi računa i o njihovom rasporedu kako se ne bi međusobno ispreplitale.

                

×